marka nedir

Marka Yönetimi Nedir?

Marka yönetimi, tüketici için oluşturulan hizmetin ayırt edilmesi için gerçekleştirilen çalışmaların tümünü kapsar. Marka stratejilerinden faydalanarak hizmet verdiğiniz sektörde etkili bir iletişim dili oluşturabilirsiniz. Dijital dünyanın gelişen yönleri arasında yer alan marka yönetimi için profesyonel hizmet veren reklam ajansları bulunuyor.

Marka ve sürekli gelişmeye devam eden marka yönetimi oldukça geniş bir kavram olarak karşımıza çıkar. Ürünü, hizmeti diğer rakiplerden ayırmak isteyen firmalar, marka kavramını kullanmaktadır. Sembol, isim ve şekillerden oluşan markalar, kurumların temelini oluşturan unsurların başında gelir.

Marka çalışmaları, günümüzde her sektörden markanın değerlendirdiği çalışmalar arasında yer almaktadır. Hangi sektörde hizmet verirseniz verin, marka çalışmalarına dahil olmak zorundasınız. Marka yönetim çalışmaları ile rakiplerin önüne geçen firmalar, markalaşma sürecinde sağlam adımlar atarak, bilinçli çalışmalar gerçekleştirir. Markasına yatırım yapan her firma, bu süreci ne kadar profesyonel yürütürse o kadar başaralı olacaktır. Uzman kişiler ile çalışarak bu süreci etkin bir şekilde yönetebilirsiniz. Marka alanında çalışmalar yapan reklam ajansları bu tarz çalışmaları en iyi şekilde yöneten kurumların başında gelir.

Marka Nedir?

Marka deyince akılda birçok şey canlanmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte marka, pazarlama dünyasının içinde gittikçe önem kazanmaya başlamıştır. Ürünlerinin kullanıcı üzerinde yaratacağı etkiyi markaya yansıtmak isteyen firma, bu kavramı daha sık kullanma yoluna gitmektedir.

Rakiplerden ayrışmak için kullanabileceğiniz marka; isim, slogan, tasarım, işaret ve sembol gibi unsurlardan oluşmaktadır. İşletme,  iyi bir marka çalışması ile hedef kitlesini daha kolay bir şekilde yakalayabilir.

Marka sürecini tamamlayan her firma markalaşma yoluna girer. Uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkan markalaşma süreci, hizmet verdiğiniz pazarda daha güçlü olmanızı sağlayacaktır. Şirketlerin uzun vadeli planları arasında yer alan markalaşma, rekabet avantajını getirerek müşteriniz ile daha sıcak ilişkiler kurmanızı sağlayacaktır. Markalaşan bir ürünün tüketici tarafından tercih etmesi ve satın alma davranışına yönelmesi daha kolay gerçekleşir.

Markalaşma Yolunda Neler Yapılmalı?

Bugün markalaşan her firma tüketicisine daha rahat bir şekilde ulaşmaktadır. Bundan dolayı markanın kalıcı olması için belirlenen hedef kitle üzerinde etki etmesi gerekiyor. Peki, bu süreci en iyi şekilde yönetmek için neler yapabilirsiniz?

Markanızın tüketici kitle üzerinden kalıcı olması istiyorsanız pek çok yönteme başvurabilirsiniz. Marka sürecini yöneteceğiniz bir ekibiniz yoksa bu alanda hizmet veren reklam ajanları ile iletişime geçebilirsiniz. Marka tonunuzu iyi analiz eden reklam ajansı, markalaşma yolunuzu belirleyecek destekleyici çalışmalara yer verecektir. Firma olarak dikkat etmeniz gereken şey markanızı en iyi temsil edecek reklam ajansını seçmektirReklam ajanslarısosyal medya yönetimi, web tasarımı, SEO & SEM danışmanlığı, dijital pazarlama, marka yönetimi gibi başlıklar ile kreatif çözümlere kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

Marka ve Markalaşma süreci ile birlikte;

  • Ürününüz diğer ürünlerden ayrışır,
  • Firmalar arasındaki rekabet kızışır,
  • Marka imajınız sağlamlaşır,
  • Tüketici zihninde güven duygusu oluşur,
  • Markanızın değeri artar,
  • Büyüyen markanızı büyük platformlarda reklam amacı ile değerlendirebilirsiniz.

Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Globalleşen yenidünya düzeninde firmalar yalnızca kendi ülkesine hizmet vermemektedir. Dijitalleşen süreç ile sınırların daha kolay kalktığı pazarlarda tüketici ile buluşmak daha kolay hale gelmiştir. Pazara hakim olmak isteyen ülke sayısının hızla artması ise aynı alanda hizmet veren markaların farklılaşma çabasına, marka yönetim sürecinin doğmasına sebep vermiştir. Marka yönetimine önem vermek zorunda kalan firmalar, tüketici isteklerini karşılamak için profesyonel çalışmalara girişmiştir.

Marka yönetim süreci uzun ve detaylı araştırmalar sonucu yürütülen pek çok çalışmanın sonucunda ortaya çıkar. Hizmet vereceğiniz pazar üzerinden detaylı bir pazar analizi ile başlayan süreç; marka analizi, durum analizi ve yeni hedeflerin belirlenmesi ile devam etmektedir. Markanın tüketici zihninde konumlandığı nokta büyük önem taşımaktadır. Markalaşma tekniklerini en iyi şekilde kullanarak marka bilinirliği sağlayan firma, sektöre daha güçlü bir giriş yapacaktır.

Marka kişiliği, satın alma sürecini en hızlı etkileyen çalışmalar arasında yer almaktadır. Marka kişiliğini oluşturmak için reklam ajanslarının tecrübesine başvurabilirsiniz.

Reklam ajansları marka kişiliği için;

İsim Çalışması

Marka sürecinin ilk aşamalarından biri olan isim çalışması tüketici zihninde algı oluşturan ön etmenlerden biridir. Bugün birçok markanın adını duyduğumuzda zihnimizde pek çok çağrışım oluşur. Güven, kalite, samimiyet, eğlence gibi algıların oluşmasını sağlayan isim çalışması ile tüketici zihninde oluşturmak istediğiniz imajı yaratabilirsiniz.

Slogan Çalışması

Bugün pek çok firmanın ismini duyduğunuzda dilinizde sloganı dönmeye başlar. Örneğin; Coca Cola “tadını çıkar”, Apple “Think Different”, Nike “Just Do it!” en bilindik örneklerin başında yer alıyor. İyi bir slogan yönetimi ile marka zihninde sağlam bir yer edinmeniz mümkün.

Renk Kullanımı

Markanın tanınması için kullanılan renkler, firmanın tüm çalışmaları ile uyum içinde olması gerekmektedir. Belirlenen renk üzerinden yapılan çalışmalar ile marka zihninde sağlam bir yer edinilmeye çalışılır.

Sembol ve Logo Tasarımı

Logo ve semboller markanızı rakiplerinizden ayrıştıran özellikler arasında yer alıyor. Marka olmak için yapılan logo tasarımlarını, yaptığınız işleri desteklemek için kullanabilirsiniz.

Marka yönetim sürecinin aşamalarından biri olan marka kişiliği çalışmaları, reklam ajansları tarafından profesyonelce yürütülmektedir. Msh Creative’in hizmet verdiği çalışmaları inceleyerek bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Şunlar da hoşunuza gidebilir