MARKA KONUMLANDIRMA

Marka konumlandırma, markanın tüketicinin kafasında algılanabilir bir değer yaratması demektir. Markanın tüketici zihninde bir kavram ya da metaforu çağrıştırma ve konumlandırmaya amaçlar. Markanın hangi kategoride faaliyet göstereceğini, nerede duracağını hedef kitlesi nezdinde nasıl algılanması gerektiğini ifade etmesi gerekir ve aynı zamanda hedef kitlesi tarafından kolaylıkla hatırlanmalı ve tanınmalıdır. Öncelikle marka kendinin çok farkında olmalı tanımalıdr.

Rakipler analiz edilmeli, hangi kuvarda yüzülecek bakılma ve rakiplerin eksi yönleri tespit edilmelidir, aynı zamanda hedef kitlenin istedikleride göz önünde bulunuldurulmalı ve bunlara yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Ve bütün bu çalışmaların ve stratejilerin ardından güçlü bir marka kimliği oluşturulmalı. Doğru zaman, doru yerde ve stratejiler ile birlikte çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

Bir çok konumlandırma çeşidi vardır bunlardan bir kaçı şöyledir;

– ürünün özelliklerine göre

– ürünün sağladığı faydalara göre

– ürünün kullanıcılarına göre

– ürünün kullanılma durumlarına göre

– rakiplere göre

– fiyat/performans oranına göre

Ve bütün bunları tek seferde en etkili şekilde yapması gerekir.

Mevcut Konum Belirleme

Uzun zamandır tüketicelere ulaşıyorsanız, markanızın mevcut marka konumun belirleyerek işe başlanmalıdır.

Rekabet Ve Analiz;

Marka konumlandırma sürecinde önemli bir rekabet vardır. Markanızı diğer firmalardan ayıracak bir özelliğiniz olması gerekir.

Hedef Kitle Belirleme Uzun zamandır tüketicelere ulaşıyorsanız, markanızın mevcut marka konumun belirleyerek işe başlanmalıdır.

Markanızın Özellikleri;

Sizi eşsiz ve farklı yapan özellikler rakip firmalar iyice analiz edilerek belirlenmelidir.

Dijital Pazarlama Faaliyetleri, İşletmelerin Büyümesine %50 Oranında Katkı Sağlıyor. Özelliklerin tanıtımını ve iyi bir şekilde pazarlamasını yaparak, bir çok rakip firmanın önüne geçebilirsiniz. Markanızın misyon ve vizyonunuzu öne çıkartmalısınız, bunlar markanızı öne çıkartır.

Strateji;

Markanızın konumunu belirledikten sonra sabit yerde mi yoksa başka rotada mı olmak istediğinize karar vermelisiniz. Pazardaki rakiplerinizin analizi yaptıkdan kendi yerinizi belirleyin.

Markanızı eşsiz yapan özelliklerinizi ve ulaştığınız ve ulaşmaya amaçladığınız müşteri kitlesini yazın. Bu şekilde markanızın nasıl ilerlemesini istediğiniz konuları artı ve eksi yönleriyle yazarak, belirlenen plan üzerinden güçlü bir temel oluşturulur.

Şunlar da hoşunuza gidebilir