Konsept ve Fikir Tasarımı Nedir?

Fransızcadan dilimize geçmiş olan Concept/Konsept ‘’ kavram, görüş, anlayış, düşünce’’ gibi anlamları içerisinde barındırır. Konsept ve Fikir çalışması birçok sektörde kullanılabilir. Tasarıma başlanmadan önce söz konusu firma için bir ‘’ Konsept ve Fikir’’ üretilir. Ülkemizde son 4-5 yıldır oldukça popülerleşen bu durum firmalar adına hedef kitleleriyle ilişkileri açısından önemli bir role sahiptir.

Konsept ve Fikir Tasarımı nasıl oluşturulur?

Elbette firmanın konsept fikriyle yan yana gelebilmesi için önce kurumsal kimliğinin, duruşunun belirlenmesi gerekir. Konsept ve Fikir tasarımı oluşturulmadan önce firma ile örtüşecek bütün renk, şekil, malzeme bir araya getirilir. Bütün bunlar firmanın hedef kitlesi üzerinde nasıl bir etki uyandırmak istediği, akıllarda nasıl kalmak istediği ve firmanın tüm genel duruşuyla en iyi şekilde uyuşacak şekilde seçilir. Bütün bunlar çerçevesinde konsept fikrimiz seçilir. İlk aşamasını bu şekilde tamamladıktan sonra uygulamaya geçilir.

Konsept ve Fikir Tasarımı neden önemlidir?

Konsept ve fikir tasarımı bu nedenle çok önemlidir. Çünkü oluşturulan konsept de belki orada kullanılan bir renk artık hedef kitlenin, olası müşterilerin firmayı gördükleri herhangi bir yerde hemen tanıyabilmeleri adına imza haline gelebilir. Dünya çapında ki büyük firmalardan örnek verecek olursak; karton bardak, yeşil ve kırmızı renkleri bizlere görür görmez Starbucks’ı anımsatır. İyi düşünülen ve doğru kullanılan konsept ve fikir tasarımı işletmeye veya firmayı çok ileriye taşıyabilir.

Güçlü bir kavram geliştirmek için, hedef, kavram ve fikir arasında ki farkı bilen ve uygulamaya yansıtan bir firmayla çalışmanız bu sebeple önemlidir.

Konsept ve Fikir Tasarımı nasıl uygulanır?

Kavramsal bir model, insanların modelin temsil ettiği bir konuyu bilmesine, anlamasına veya simüle etmesine yardımcı olmak için kullanılan bir sistemdir. Bu sebeple her biri önemli olan 5 adım dikkatle

Dijital Strateji Geliştirme
uygulanmalıdır. Tasarım esnasında yapılan eylemlerin konsepte uygun olduğundan emin olun. ‘’ Bu konsept işe yarayacak mı’’ ‘’Çalışacak mı’’ gibi sorularda kontrolün sağlanması için gerekli aşamalardır.

1: Hedefin / İhtiyacın Belirlenmesi:

Firma veya işletme ile beraber yapılan görüşme sonucunda bir hedef veya ihtiyaç belirlenir. Bu hedef veya ihtiyaç için nihai sonuca varana kadar uygulamalar yapılır.

2: Tartışma

Bir kavram, altında birçok fikrin sıralanabileceği bir şemsiye gibidir. Ona hayat vermek için birçok fikir üretilebilir. Kavramları bu kadar güçlü yapan budur; bir kavram üzerinde hareket etmenin birçok yolu vardır. Bu yüzden ilk aşamada belirlenen hedef için bir ekip oluşturulur. Bu ekip Grafik Tasarımcı, Metin Yazarı ve Müşteri Temsilcileri gibi kişilerden oluşur. Sonrasında bu ekip hedef/ihtiyaç için bireysel veya grup fikirlerini belirtir ve geliştirilmesi amacıyla üzerinde tartışılır. Son olarak fikirlerin arasından firmayı veya işletmeyi en iyi şekilde temsil edecek olan seçilir.

3: Konsept ve Fikir Tasarımı Uygulaması:

Kavram bir pusuladır. Yön verir. Bu alanı nasıl tasarlamalıyız? Bu projeyi nasıl pazarlamalıyız? Bütün bu sorulara karşılık olarak güçlü bir tasarım oluşturulur. Güçlü bir konsept tasarımı ilham verici olmalıdır ve uzun süre akılda kalıcılığını korumalıdır. Tasarımcı aynı konseptin yeni yollarını arayabilir bu da konseptin taze kalmasını sağlar. Somut fikirler uygulanırken temel kavramı akılda tutmak çok önemlidir. Her eylemin konsepte uygun olduğundan emin olunmalı. Uymayan eylemler bir kavramı kolayca zayıflatabilir.

‘’ İYİ BİR KONSEPT VE FİKİR TASARIMI, BÜYÜK VE KARMAŞIK PROBLEMLERİ ÇÖZER.’’

Bu motivasyon ile konsept ve fikir çalışmalarımızı sürdürürüz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir