site açılış hızı nedir

Site Açılış Hızı Optimizasyonu ve İyileştirme, Ölçme Yöntemleri

Web sitesinde ilk izlenim oldukça önemlidir. Burada kastımız ilk izlenim tasarım ya da içerik değil; kullanıcı web sitenize tıkladığı anda yaşadığı deneyimdir. Site hız optimizasyonu kullanıcıların web sitesindeki ilk deneyimidir.

Bir web sitesi yavaş yüklenirse bu markanın itibarına zarar verebilir. Trafik ve dönüşüm istatistiklerinde sorunlara neden olur ve markaya maddi kayıp olarak yansıyabilir. Web sitesi hızlı yüklendiğinde kullanıcılarda olumlu etki bırakır. Böylece daha fazla ziyaretçi çekerek satışların artmasını sağlar. Hızlı açılan bir web sitesinin ilk adımı sağlam bir alt yapıdır. Bu ilk adım yapılacak tek dokunuş değildir. Site açılış hızı optimizasyonu yapmak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu makalede size site açılış hızı hakkındaki bütün gerçekleri anlatacağız.

Site Açılış Hızı Nedir?

Sayfa açılış hızı olarak da adlandırılan site açılış hızı; web sitesindeki içeriklerin ne kadar hızlı açıldığını ifade eden, yüklemeye dair bir tabirdir. Kullanıcının web sitesi ile etkileşime geçene kadar beklemesi gereken süreye site açılış hızı denir. Eylem butonlarına tıklamak ya da video oynatmak gibi etkileşimlerin gerçekleşmesinde beklenen süre kullanıcılar için önemlidir.

İyi Bir Site Hızı Nasıl Olmalıdır?

İyi bir site açılış hızının cevabı sektöre göre değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak 3-4 saniye içinde bir web sitesinin yüklenmesi gerekmektedir. Böylece kullanıcılar beklemekten sıkılmayacaktır. Ayrıca bu süre aynı web sitesinin farklı sayfaları ve mobilde de farklılık gösterebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta kullanıcının bekleyebileceği ideal bir süre olmasıdır.

Site Açılış Hızı Neden Önemlidir?

Site açılış hızının önemini başlıklar altında inceleyebiliriz;

Arama Motorları Açısından

Google gibi arama motorları sıralama yaparken site açılış hızını da dikkate almaktadır. Bu yüzden sayfa açılış hızı SEO için önemlidir. Web sitesinin anahtar kelimelerde üst sıralarda listelenmesi için mutlaka site açılış optimizasyonu yapılmalıdır.

Kullanılabilirlik Açısından

Sayfa ne kadar hızlı olursa web sitesi de o kadar kullanılabilirdir. Sayfa açılış hızı tüm web sitesinin kolay kullanılabilir hale gelmesini sağlar.

Dönüşümler Açısından

Web sitelerinde genellikle kullanım amacı dönüşüm yaratmaktır. Site hızındaki saniyelik iyileşmeler bile dönüşüm oranına etki eder. Site hızı yeterince iyi olmazsa kullanıcılar başka bir siteye geçer ve bu dönüşüm oranını etkiler.

Kullanıcılar Açısından

Hızlı hareket edebilmek kullanıcılar için önemlidir. Hızlı etkileşim kullanıcıların sitede durma süresini ve satın alma eğilimini arttırır. Bir e-ticaret sitesinde her adımın kolayca açılması kullanıcının beklemeden ürün satın almasını sağlar. Fakat bekleme süresi artarsa kullanıcı satın almaktan vazgeçebilir. Bu durum kullanıcıların form doldurma gibi eylemlerinde de geçerlidir. Ayrıca kullanıcılar sayfalar arasında da hızlı gezinmek ister.

Sayfa Açılış Hızı Nasıl Ölçülür? Site Açılış Hızı Ölçme Araçları

Site açılış hızı ölçmenin pek çok çeşidi vardır. En güvenilir ve en çok tercih edilen yöntemlerden biri Google PageSpeed Insights’dır. Site URL’i gönderilir ve bu sayede Google performansa dair bir rapor sunar.

Sunulan bir rapor Google’ın sayfa arama sonuçlarında ne kadar yukarıda görüneceğini içerir ve Core Web Vitals (Önemli Web Verileri) adlı metrikleri sunar. Hızlı (yeşil) skor, arama sonuçlarında web sitenizin genel sıralaması ve tekil sayfa sıralamaları açısından iyi olabileceğini gösterir. Yavaş (kırmızı) skor, sitenizin genel sıralamasını ve tekil sayfa sıralamalarını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Google PageSpeed Insights, web sitesinin genel hız performasına bir skor verir. 100 üzerinden değerlendirir. 90-100 arası minimum bir sonuç kabul edilirken 59’un altındaki skorlar uyarı niteliğindedir. Bu rapor sonucunda web sitesi optimize edilmelidir.

Site Açılış Hızı Nasıl İyileştirilir?

Doğru bir altyapı bu noktada en önemli etkendir. Tasarımın ve içeriğin site performansı üzerindeki etkisini incelemeniz gerekir. İyileştirme çalışmalarında müdahale edebileceğiniz optimizasyon unsurlarını başlıklar halinde sıralayabiliriz;

1. Medya Optimizasyonu

Büyük görseller ve videolar açılış hızını düşürecektir. Bu noktada yapılması gereken görselleri ve videoları optimize etmektir. Medyaların netlik ve kaliteleri düşmeyecek şekilde küçültmeye gidilmelidir. GIFF’ler çok fazla alan harcayarak açılış hızına etki edebilir. Bu tarz multimedyalar mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.

2. Kod Optimizasyonu

Karmaşık ve doğru biçimlendirilmemiş kodlar web site açılış hızını uzatır. Kodlar Google tarafından tarandığı için SEO’ya etki eden kodlar mutlaka basitleştirilmiş şekilde yazılmalıdır. Çalışmayan kodların temizlenmesi gerekir.

3. CDN Kullanımı

İçerik dağıtım ağı olarak bilinen CDN, farklı coğrafi konumlarda yer alan ve kendi bölgelerindeki web sitelerine içerik dağıtan sunucuları ifade eder. Bu yöntem içerik dağıtım süresini kısaltır. Böylece yükleme hızı artar.

4. Eklenti Kullanımını Azaltma

Eklentiler web sitesinde sorunlara çözüm olsa da site açılış hızını etkiler. Bu yüzden mümkün olduğunca az ve gerekli eklentiler kullanılmalıdır. Web sitesinde yalnızca gerekli olan eklentiler kalmalı ve pasif eklentiler temizlenmelidir.

5. Önbellek Oluşturma

Önbellek internet tarayıcısının kaydettiği site verilerine verilen isimdir. Açılış hızında bir aksama olduğunda tarayıcı veriyi bu bellekten çeker ve kullanıcıya site olduğu gibi yansıtılır. Bu işlem web sitenize zaman kazandırır. Bu sistem sadece web sitesini daha önce ziyaret eden kullanıcılarda çalışır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir