seo uyumlu içerik

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu içerik bir web sitesinin gelişmesinde basamak görevi görerek tıklanma oranlarına katkı sağlayan ve web sitesini ön plana çıkarmayı sağlayan adımlardan biridir. SEO uyumlu makale okuyucuya faydalı bilgi sunarak, onu sıkmayan ve okuyucuya aramasının karşılığını veren, kaliteli içeriktir. SEO gerekliliğini karşılayan bu yazıların kaliteli içerik olarak adlandırılması için neler gerekmektedir? Blog yazımızda A’dan Z’ye kaliteli içeriği anlattık.

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO uyumlu içerik hakkında detayları sizlerle paylaşmadan önce SEO uyumlu içeriğin ne olduğunu söylemekte fayda var. Özetlemek gerekirse SEO uyumlu içerik belirlenen anahtar kelimelerle, bilgi veren ve fayda sunan özgün web sitesi içeriğidir.

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Web sitelerinin arama motorlarında yükselmesini sağlayan içerikler olan SEO uyumlu blog yazıları üretim sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. SEO kurallarına uygun ve arama motorlarının beklentilerini karşılayacak bir içerik ortaya çıkararak SEO uyumlu makale üretebilirsiniz.

Kaliteli İçerik İçin Araştırma Süreci

Bir içeriğin temel yapı taşı araştırma sürecidir. Araştırma olmadan içerik olmaz. Araştırma süresi ne kadar uzarsa ve ne kadar detaylı araştırma yapılırsa, yazı o kadar kolay yazılır. Yapılacak araştırmanın aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Hedef Kitle Analizi

SEO uyumlu makale yazmaya başlamadan önce hedef kitle analizi yapılmalıdır. Kendinize “Bu içerik kimin için üretiliyor?” sorusunu sormanız gerekir. Böylece yazınızın kurgusunu oluşturmanız kolaylaşır. Bir diş hekimi için SEO uyumlu blog içeriği üretiyorsanız kitlenin ihtiyaçlarını ve yönelteceği soruları planlayarak ilerlemelisiniz.

2.Rakip Analizi

Rakip analizi atacağınız ikinci adımdır. SEO uyumlu blog yazacağınız sektörde kimler içerik üretiyor, nasıl içerikler üretiliyor, hangi içerikleri daha fazla tıklama ve görüntülenme alıyor gibi detayları analiz etmeniz gerekir. Böylece yazacağınız içeriklere karar verebilir ve içerik kapsamınız hakkında  fikir sahibi olabilirsiniz.

3.Anahtar Kelime Araştırması

Rakip ve hedef kitle analizi ile blog içeriği konusuna ve diğer detaylara karar verdikten sonra yapmanız gereken kullanacağınız anahtar kelimeleri belirlemektir. Ahrefs, Semrush, Google Search Console ve Google Anahtar kelime planlayıcı gibi yardımcı uygulamalarla kullanacağınız keywordsleri ve long tail keywordsleri seçmelisiniz. Yazının hangi kısmında hangi kelimeye ne kadar yer vereceğinize ve hangi kelimenin ana anahtar kelimeniz olacağına bu analiz ile karar verebilirsiniz.

4. Konu Araştırması

Yazacağınız konu uzmanlık alanınız olmayabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken doğru kaynaklara erişmek ve bu kaynaklardan doğru bilgiyi öğrenmektir. Güvenilir bulduğunuz kaynakları inceleyerek konu ile ilgili bilgi topladıktan sonra yazmaya başlayabilirsiniz.

5. Başlık Etiketleri

SEO uyumlu makalede bazı teknik detaylarda önemlidir. Bunlardan biri H etiketleri adını verdiğimiz başlık etiketleridir. H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 etiket başlıklarının anahtar kelime içermesine ve doğru hiyerarşi ile konumlanmasına dikkat etmek gerekir. H1 etiketi yazı başlığıyken H3 etiketi ara başlığın alt başlığıdır.

6. Internal Linking

Yazı yazarken site içinde bulunan diğer blog yazıları göz önünde bulundurulmalı ve yazıda diğer konulara ithaf edilecek alanlarda linkleme yapılarak kullanıcı yönlendirilmelidir. Böylece hem daha faydalı bir içerik oluşturulur hem de SEO otoritesi güçlendirilir.

SEO Uyumlu İçerik için Püf Noktalar

SEO uyumlu içerik yazarken en yakın dostunuz Google’dır. Google kullanıcıların aramalarından size püf noktalar sunmaktadır. SEO araçlarında bulamayacağınız ipuçları burada gizli olabilir. Kullanıcılar bunları sordu ve tavsiye edilen aramalara mutlaka göz atmalı kendinize bu alanlardan FAQs içeriği ya da ara başlık çıkarmalısınız.

SEO Uyumlu İçerik Oluşturma Süreci

Araştırma süreci sonrasında sıra yazı kurgusunu oluşturmada! SEO uyumlu makale yazarken dikkat edilmesi gerekenleri sizin için derledik.

Başlık Seçimi 

Başlık içerikten en hassas noktadır. Dikkat çekmeli ve ana anahtar kelimeyi içermelidir. Bunun yanı sıra yazılacak konuyu temsil etmelidir. Dikkat çekmeyen bir başlık, içerik ne kadar görüntüleme alırsa alsın tıklanma getirmeyecektir.

Ara Başlıklar

Ara başlıklar da tıpkı ana başlık gibi dikkat çekici olmalıdır. Çoğu kullanıcı aradığını bulmak için ara başlıkları okumayı tercih eder. Yazı günümüzde hızlı ve çabuk tüketilir olmalıdır. Ara başlıklarla kullanıcının sorusuna cevap verilerek kullanıcı web sitesinde tutulmalıdır. Aksi takdirde sitede kalma oranı düşecektir.

İçerik Formatı

İçerik kolay okunur halde tasarlanmalıdır. Madde imi ve paragraf gibi detaylar yazının kullanıcının gözle tarayabileceği ve aradığını bulabileceği detaylardır. Bunun yanı sıra TOC başlıklar ile kullanıcıyı aradığını bulma amacına ulaştırabilirsiniz. Bold kelimeler ya da italik karakterler ile altı çizili vurgular dikkat çeker.

Görsel Konumlandırma

SEO uyumlu blog yazılarında görseller yüksek çözünürlüklü ve dikkat çekici görseller olmalıdır. Özgün tasarımlar tercih edilmeli ve paragraf aralarında görsellere yer verilmelidir.

SEO Uyumlu Makalede Performans Takibi

SEO uyumlu makale yazmak, yazdık bitti gibi bir durumdan çok daha ötesidir. İçerik her zaman gelişmeye devam eder. Çünkü rakipleriniz benzer içerikleri geliştirdikçe ya da başka biri aynı konuda makale ürettikçe sizin konumunuz değişecektir. Bu nedenle içeriğin düzenli periyotlarla takibi yapılmalı ve gelişmeye açık noktaları geliştirilmelidir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir