Google Adwords Nasıl Çalışır?

Google Adwords, arama motorunun işletmeler için sunduğu, kullananların yapmış olduğu kelime sorguları baz alınarak çalışan reklamcılık türüdür.

Merak ettiğimiz mevzularda malumat almak adına arama motorları kullanıyoruz. arama motorları meydana getirilen aramalarla ilgili sonuçların gösterilmesi için muhtelif algoritmalara haiz programlar. Her gün milyarlarca insan web ortamında değişik arama motorlarını kullanarak değişik anahtar kelimelerle aramalar yapıyorlar.

Bildiğiniz benzer biçimde Google bu anlamda birçok şahıs tarafınca malum ve dünya üstündeki en oldukca kullanılan arama motoru ünvanını taşıyor, ve uzun bir müddet taşıyacağından kimsenin de şüphesi yok.

Adwords Reklamı Nedir?

Google Adwords, yeni adıyla Google Ads; metin bazlı bir reklam modelidir. Google Adwords reklam için en oldukca kullanılan modellerden biridir.

Google Adwords ile sunulacak reklam, çoğu zaman belli limitler arasında kullanacağınız satırlardan oluşmaktadır: “İlgi cazibeli başlık”, “Açıklama satırı”, ve “site alan adı”.

Google Adwords ile reklamınız, reklam veren tarafınca gösterildiğinde değil, reklamı bulan kişiler tıkladığında ücret ödersiniz. Google Adwords modelinde bu ücret, reklamınızın gösterilmesini arzu ettiğiniz anahtar kelimelerde yaşanmış olan rekabete nazaran değişir.

Google Adwords reklamınızın rakipler arasından sıyrılıp ön sıralarda gösterilmesi için daha oldukca ücret ödemeniz gerekmektedir. Kısacası, bir tür aleni arttırma sistemi gibidir.

Adwords Nasıl Çalışır?

Google AdWords’ün iyi mi çalıştığını algılamak ve reklam bütçenizden en iyi halde istifade etmek için anahtar kelimeler, yerleşimler, Reklam Sıralaması, teklifler ve Kalite Puanı benzer biçimde birtakım yapı taşları hakkındaki daha çok malumat elde edebilmeniz önemlidir.

Seçilen kelimeler ve kelime öbekleri aratılan anahtar kelimelerle özdeşleştiği vakit Google Adwords reklamlarınızın görünme olasılığı artacaktır. Eğer siz özgün yedek parça satıyorsanız, anahtar kelime olarak kampanyanızda ‘özgün yedek parça’ ifadesini kullanabilirsiniz.

Ziyaretçiler Google’a özgün yedek parça veya benzer bir terim yazdığında, arama sonuçlarının yanında reklamlarınız görünebilir. Ayrıca özgün yedek parça satışı icra eden Google’la ilgili bütün kanallar ve internet sitelerinde reklamlarınız görünebilir.

İpucu:

Reklam verirken anahtar kelimeleriniz spesifik olması sizi yatırımlarınızı da müspet yönde artıracaktır. Örneğin; yedek parça satışı yerine özgün yedek parça temini benzer biçimde kendi alanlarınızı içerek daha has anahtar kelime grupları kurmak daha faydalı olacaktır.

Aynı anahtar kelimeye birden fazla reklam veren olmuş ise hangi reklam yayınlanır?

 Google Adwords’e  başlarken reklam verenlerin  kendi anahtar kelimelerini, bu anahtar kelimelerden oluşan grupları ve bu kelimeler için ödeyecekleri alt & üst limitlerini belirlemeleri gerekir. Eğer aynı anahtar kelime birden fazla reklam veren tarafınca kullanıldıysa, bu durumda Google reklam listesi yöntemine gider.

Reklam listesi; reklamların sayfada gösterildiği reklam konumunuzu ve reklamlarınızın gösterilip gösterilmeyeceğini belirlemek için kullanılan bir değerdir. Reklam Sıralaması; öneri tutarınız, Kalite Puanı bileşenleri (beklenen tıklama payı, reklam ilgi düzeyi ve açılış sayfası deneyimi) ve uzantılar ile öteki reklam biçimlerinin beklenen tesiri kullanılarak hesaplanır.

Bu liste periyodu içinde Google, reklam verenler tarafınca belirlenen anahtar kelimelerin içinde aranan kelimeyle en ilgili kelimeyi seçer. Sıralama sürecine girildikten sonrasında reklamınızın görüntülenip görüntülenmeyeceği, görüntülenirse kaçıncı sırada görüntüleneceğini Google iki temel faktöre dayanarak belirler:

En yüksek öneri:

Anahtar kelime için ödenecek ve sizin tarafınızdan belirlenen üst limittir.

Kalite skoru (quality score)

CTR, yakınlık (relevance) ve yönlendirilen internet sayfasına nazaran belirlenir. Kalite skoru reklamınızın aranan kelimeye olan yakınlığını ve kullanıcının işine ne kadar yarayacağını belirlemek için kullanılan bir kıyas sistemidir. Dolayısıyla nitelik skorunuz ne kadar yüksek olursa, reklamınızın görüntülenme payı da o miktarda yüksek olur.

Bu iki unsur birbiriyle çarpıldıktan sonraki ortaya çıkan puanın rakiplerinize oranla yüksekliği, reklamınızın görüntülenip görüntülenmeyeceğini, görüntülenirse kaçıncı sırada olacağını belirler. Tıklama başına ödeyeceğiniz miktarı ise Google, aşağıdaki formüle nazaran belirler:

CPC= (Puanlama listesinde sizden bir sonraki reklam verenin puanı / Kalite skorunuz) +0,01$

Bunların yanında Reklam Uzantılarınızın da önemi vardır. Reklam Uzantıları; reklamınızla beraber adres, telefon numarası, mağaza değerlendirmesi yada daha çok internet sayfası bağlantısı benzer biçimde işletmenizle alakalı fazladan detayları yayınlayan bir özelliktir.

Google AdWords emek harcama sistemini anladıkça reklam ağından sağlayacağınız hasılat artacaktır. Reklam için hazırladığınız metnin anahtar kelimelerle tamamen ilgili olduğu için güvenilir olun. Yapılan arama ile sizin reklamınız ne kadar ilgili ise alacağınız trafik o derecede oldukca olacaktır.

Ayrıca Google arama neticeleri ile yüksek miktarda ilgili olan reklamları ödüllendirerek daha azca bir reklam bütçesi karşılığında üst sıralara çıkarmaktadır, bu reklamların standardını ve neticelerle ilgili olmasını çoğaltmak için uygulanan bir yöntemdir.

Bu halde verdiğiniz teklife ayrıca performansınız da görünürlülüğünüzü etkilemektedir. Google’ın para kazanması tamamen sizin reklamlarınıza ne kadar tıklandığı ile ilgilidir şu sebeple iyi performans yayınlayan kaliteli ve ilgili reklamlar daha oldukca tıklanacağından bu özelliklerdeki reklamların görünürlülüğü de daha çok olacaktır.

Google Adwords’ün Etkinliğini Artırmak İçin Neler Yapılabilir?

Adwords sistemi, reklamlarınızın kaç kere görüntülendiği, kaç kere tıklandığı, size ne kadar maliyet oluştuğu benzer biçimde detayları bütün açıklığı ile sunar. Bu halde, kaç YTL’lik reklam harcanması yapmanız karşılığında, reklamınızın kaç kere görüntülendiğini ve sitenize kaç bireyin geldiği görebilirsiniz. Bu mühim bir şeffaflık sağlar.

Ayrıca, Google Analytics benzer biçimde parasız istatistik sistemleri kurarak Adwords ile entegrasyonunu sağladığınızda, reklamınıza tıklayarak sitenize gelen kişilerin, ziyaret edilmesini arzu ettiğiniz bir hedef sayfayı ne seviyede ziyaret ettiklerini (reklam dönüşüm oranını) dahi incelemeniz olası olur.

Bunun dışında, önceki yanıtlarımızda da bahsettiğimiz, optimum ücretlendirme yapmak, değişik kelimeler için değişik reklamlar kurmak, reklam alternatifleri ile en iyi kararı kontrol etmek denenmelidir.

Arama motoru kullanıcıları, arama yaparken aradıkları ürün yada servisle alakalı reklamlar gördüklerinde reklama tıklama olasılıkları fazlaca yüksektir.  Google kullanıcılarının zor yollarla, yanlış sonuçlara ulaşmasındansa doğru sonuca kolayca ulaşmasını istediğinden arama neticeleri ile yüksek miktarda ilgili olan reklamları ödüllendirmektedir.

Bizi instagramdan Takip Edin!

Şunlar da hoşunuza gidebilir